Как да назначите правилните търговци?

В момента работя с екип от 16 търговеца, които непрестанно правят студени обаждания. Плащам им комисионни, което означава, че се хранят само с това, което си наловят. Може да е доста тежка задача, но за онези, които успеят, е доста изгодно. Продажбите са страхотна кариера и ако имате някакъв бизнес, се нуждаете от страхотни търговци.

 

Ще се развиете само дотолкова, доколкото успеете да представите своя продукт или услуга на пазара. А за това са ви нужни неверояни търговци. Приятелят ми Том Къминс – изпълнителен директор на 600-милионен бизнес – говори за това как да се заобиколиш с правилните хора в своята организаиция на 10XGrowthCon конференцията ни:

 

„Най-трудната ми задача като управител е изборът на хората, с които да съм заобиколен. Трябва да знаете как да откриете онези хора, които няма да работят за вас. Винаги внимавам за крадци/престъпници и глупави хора. Не знам кои са по-опасни.

 

Престъпникът можете да усетите, макар и да е хлъзгав, но глупакът, който седи пред вас с усмивка на лице… всички те са щастливи и глупави като пощенска картичка… и са много опасни. Не знам кой от двамата ще причини повече вреди. Трябва да се научите как да внимавате и за двата типа, когато започнете наистина да изграждате екип.

Всеки бизнесмен, ограден от хора, които работят за него, трябва да бъде лидер.

 

Хората търсят успешни хора, които да следват. Ако продължите и вложите цялото това усилие, съберете всички тези невероятно компетентни красиви хора, с които ще работите, те все пак се нуждаят от водач.

 

Не от някой, който да им нарежда, нито да ги принуждава да правят разни неща, защото ако имате тези хора, значи сте събрали грешната група. Отношението ви трябва да е: „Това е целта, това е планината, хайде, да я изкачим.“ Ще успеете само дотолкова, доколкото другите ви подтикват да вървите напред и това е и тяхната игра.

 

Ако вие сте единствените, които се появяват на работа, и единствените, които стигат там и опитват да мотивират останалите, ще бъде доста самотно пътешествие. Какво предпочитате да имате 100% от 10 милиона или 80% от 30 милиона? Аз лично съм направил много хора милионери. Не го направих аз за тях, не бях аз, те го направиха. Те го заслужиха, не съм им дал нищо, само игра, в която да играят и те играха, за да спечелят и познайте какво?

 

Те ме подтикваха напред играейки. За да изградите печеливш екип, искайте те да станат богати, защото само тогава и вие ще имате шанс да натрупате състояние.“

 

Ето още няколконеща, които  да имате предвид, когато назначавате някой на работа, за които говорихме с Виктор Антонио на Лагера ми по продажби:

 

Стъпка 1: Определете какви търговски характерситики притежава:

 • Страст
 • Опит в индустрията
 • Познаване на продукта
 • Презентационни умения
 • Екстровертност
 • Умение за затваряне на сделката
 • Слуша внимателно
 • Може да бъдете обучаван
 • Задава пробни въпроси
 • Изряден външен вид
 • Справяне с възражения
 • Изграждане на взаимоотношения
 • Предизвикване на статуквото
 • Качество на гласа

 

Няма начин да сте 100% сигурни, когато назначите някой, че ще е правилният човек. Наемал съм хора, които съм смятал, че ще бъдат страхотни, но не се е получавало. Наемал съм хора, които съм смятал, че не е много вероятно да се справят и те до ден днешен са едни от най-добрите ми търговци. Но можете да елиминирате някои от рисковете, като работите с по-горния списък от точки.

 

Бъдете велики,

ГК
Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Show Buttons
Hide Buttons